Kristine Buske

Vi skal lære at sætte pris på fritiden

I en travl hverdag kan det virke umuligt at sætte en ugentlig fridag af, hvor pligter og planer er et nogo. Men det er vigtigt, at vi tager imod den gave, der ligger i hviledagen, mener Lasse Bech, der er syvendedags-adventist og præst.

En hel dag om ugen, hvor du ikke ordner vasketøj, slår græsplænen eller besvarer arbejdsmails. For mange lyder det måske helt umuligt. For adventisterne er sabbatten en ugentlig vane, der giver overskud til den kommende uge.

Lasse Bech er præst og syvendedags-adventist. Han forstår godt, hvorfor der er så mange i dag, der har svært ved at holde fridagene ”hellige”.

”I dag har vi mere fritid end nogensinde før. Vi har hele to fridage om ugen og flere ugers ferie om året. Men vi har bare fået mere at fylde fritiden op med, og vores fridage bliver ikke længere et pusterum, men er i stedet en forlængelse af ugens arbejdsdage,” siger han og tilføjer.

”Der er hele tiden noget, vi skal nå. Men får vi ikke hvilet og fortsætter med at køre på, brænder vi til sidst ud.”

Vi skal sætte hvilen først

At vi er blevet så dårlige til at holde fri, tror Lasse Bech handler om en konstant følelse af skyld over det, vi ikke når.

”De fleste har en grundlæggende følelse af aldrig at være gode nok – og måske i dag i den digitale verden, hvor vi hele tiden er på, mere end nogensinde før. Vi skal være succesfulde både i arbejdslivet og privatlivet.”

Lasse Bech taler selvfølgelig ud fra sin baggrund som syvendedag-adventist. Men ifølge ham er en ugentlig hviledag noget, alle kan lade sig inspirere af – hvad enten det er hver lørdag som for syvendedags-adventisterne, hver søndag eller noget helt tredje. 

”Sabbatten handler om at fokusere på de ting, der betyder mest for en og at prioritere samvær med andre mennesker. Vi er nødt til at sætte hvilen først og gøre den til et princip eller en vane, hvis det skal ske.”

Stop op og nyd anstrengelserne 

Man behøver ikke at være kristen for at kende historien om skabelsen og Gud, der på den syvende dag hvilede for at se, ”hvor godt det var”. Måske er det en historie, vi alle kan lære af.

”Vi skal give os selv lov til at stoppe op og nyde vores anstrengelser.

“Vi må gerne rose os selv i stedet for altid at fokusere på det, vi selv mener, vi ”burde” have gjort. Vi er ikke kun skabt til ”at gøre”, men også skabt til bare ”at være”,” siger Lasse Bech. 

Han mener, at det i den digitale verden, hvor vi hele tiden er på, er blevet endnu mere vigtigt at have en ugentlig hviledag.

”Ved at give os selv en fast hviledag, får vi mulighed for at opleve verdenen, og hvor smuk den er. Tidligere var vi et landmandssamfund, der havde fingrene i mulden. I dag er vi nødt til selv at tage ud og mærke naturen og være til stede i vores omgivelser.”

Spørg osKontakt os