Carsten G. Johansen  

Pause er ren energi

Din hjerne kan fokusere i 90 minutter ad gangen – hvis du er heldig. Hver gang du holder pause, giver du hjernen mulighed for at tanke ny energi. Det er vigtigt på jobbet, men også når du holder fri med familien.

Jeg kan ikke holde pause lige nu. Jeg har alt for travlt med denne opgave.

Du har sikkert selv sagt noget i den retning. Men du oplevede sikkert samtidig, at opgaven var svær at løse. Din hjerne havde nemlig brug for den pause, du valgte at springe over.

”Hvis du har rigtig travlt, har du slet ikke tid til at droppe pausen!”

Sådan siger coach Helle Bentzen, der i sit arbejde som stresskonsulent ser alt for mange mennesker, som glemmer at holde værdifulde pauser.

”Hjernen kan blive træt ligesom dine muskler. Når du tager armbøjninger, er du på et tidspunkt også nødt til at give musklen en pause. Din hjerne kan højst være fokuseret i 90 minutter ad gangen. Derefter begynder hjernens processer at skifte karakter, og du bliver både fraværende og ukoncentreret. Du bliver med andre ord mindre effektiv og laver flere fejl. Det er dér, du har brug for en pause, uanset om du troede, du ikke havde tid til det,” forklarer hun.

Helle Bentzen understreger samtidig, at pausen har bedst effekt, hvis den kommer på et tidspunkt, før din hjerne selv tager affære og skifter processer.

Mærk dig selv – hver dag

Som stresskonsulent møder Helle Bentzen ofte mennesker, der er presset af deres arbejdssituation. Men faktisk er privatlivet, med dets ønsker og mål, en lige så stor stressfaktor, når man er i tovene.

”Jeg har flere gange fået at vide af mine klienter, at de på deres arbejde kan få en lille pause fra alle tankerne. At hjernen kan finde lidt ro ved at lægge den private to-do-liste på hylden og alene
fokusere på arbejdet. Det er sikkert noget med, at på jobbet er der nogle faste mål og rammer for, hvordan ting kan udvikle sig. Sådan er det ikke altid derhjemme,” siger hun.

Derfor skal du ikke kun skabe plads til pauser i arbejdsdagen, men også i fritiden. Det kan bliver for hårdt for din i forvejen belastede hjerne, hvis du fylder for mange projekter ind i din fritid uden plads til at slappe af.

”Man kan også sige det på den måde, at der skal være tid til at lave ingenting. Der skal være tid til at mærke dig selv.”

Mærke mig selv? Men hvordan ved jeg, om jeg mærker mig selv? Er det ikke svært, hvis jeg i forvejen har lidt for meget fart på?

”Jo, det kan faktisk godt være svært at vide. På samme måde som det kan være svært at mærke, når du har brug for en pause,” siger Helle Bentzen.

”Mit bedste universalråd er, at du skal tage ud i naturen. Naturen er et fantastisk ”redskab” til at få føling med sig selv. Gå en tur igennem skoven eller tag ned på stranden for at kaste sten i vandet. Så kommer det lidt af sig selv. Så kan du mærke dig selv.”

Udnyt ventetiden til en gratis pause

Hvis du altid har mange ting om ørerne, så tag imod hverdagens muligheder for en pause. Noget, du altid møder, er ventetid: Hvis trafikken er langsom, hvis du står i kø i supermarkedet eller venter på, at din datter bliver færdig med at klæde om efter gymnastik. I stedet for at tage mobilen frem og give din hjerne flere belastninger, så vær til stede i situationen. Kig dig lidt omkring, tag et par dybe indåndinger og giv plads og lov til bare at lade tankerne flyde.

Nyt punkt på dagsordenen: Pause

Både du, din familie og din arbejdsgiver kan altså få gevinst af dine pauser. Men selvom det handler om at holde pauser, er der et stykke arbejde at gøre endnu. 

Ikke mindst i privatlivet med børn, rengøring, madlavning, idræt, og hvad du ellers prioriterer at have tid til om aftenen og i weekenden.

”Tingene sker ikke af sig selv. Du kender det sikkert fra jobbet, hvor I taler om noget, I gerne vil opnå. I bliver enige om, at ’det skal vi blive bedre til …’ Men hvis der ikke bliver lagt nogle lavpraktiske planer for, hvordan målet skal nås, så sker der ingenting. Så bliver det ved det gamle.”

”Det er på samme måde med dine pauser og frikvarterer i privatlivet. De skal prioriteres, måske endda i kalenderen. ’Det bliver kunstigt,’ ville nogle sige. ’Ja, men i det mindste sker det’, vil jeg svare tilbage. Hvis I f.eks. aftaler, at I køber ind i tidsrummet 9-10 på lørdag, så der er tid til at lave ingenting fra 10 til 12. Gør noget aktivt for at skabe tid til pausen, for ellers bliver tiden overtaget af arrangementer,” siger Helle Bentzen med et smil.

Så det handler altså bare om at komme i gang. Komme i gang med at lave ingenting en gang imellem.

Og et afsluttende råd fra Helle Bentzen – måske et af de vigtigste, vi kan give til hinanden.

Drop din smartphone, når du holder pause. Mobilen forhindrer effektivt din hjerne i at holde pause, og så er du lige vidt.

Bliv klogere på pausen med Helle Bentzens blog, hvor hun giver tips til at inkorporere pauser i enhver hverdag, uanset hvor travl den er:

www.hellebentzen.dk

Spørg osKontakt os