Kristine Buske

Kampen om fridagene

Weekend – to ugentlige fridage, som vi ser frem til, men nok sjældent får udnyttet. Du får her historien fra en tid uden fridage til i dag, hvor mange af os har to ugentlige fridage, men aldrig har tid til at nyde dem.

Ugen starter med fem arbejdsdage, inden det endelig er blevet tid til ugens højdepunkt: Weekenden. De fleste tænker nok ikke over det, men det har været en lang og sej kamp for, at du i dag kan nyde to faste fridage hver uge. 

Fra halv søndagsfri til weekend

Ved den industrielle revolutions begyndelse arbejdede folk alle ugens dage. 

Lønningsdagen søndag blev ofte fejret med druk, spil og fest, og der udviklede sig en tendens til, at arbejderne pjækkede om mandagen for at pleje deres tømmermænd. 

Det var en dårlig forretning for både virksomheder og for de fattige arbejdere, der ikke fik løn, når de pjækkede. Derfor begyndte mange arbejdspladser at tilbyde en halv lønnet fridag om søndagen, inden vi med helligdagsloven i Danmark i 1891 fik hele søndagen fri. 

Men hvordan endte vi så med to ugentlige fridage? Det kan vi takke amerikanerne for. Flere jødiske amerikanere fik lov at holde fri om lørdagen for at holde sabbat. Den første virksomhed, der lod sine medarbejdere holde fri både lørdag og søndag var bilproducenten Henry Ford. Den tradition spredte sig med tiden til resten af landet, inden vi også i Danmark lod os inspirere af amerikanerne og fik lov at holde weekend hver uge.

Hver tredje kobler ikke af

Efter så mange års kamp for fridagene, skulle man tro, at vi nød dem. Men i dag trækker tendensen i en anden grøft, og weekenden er blot blevet en forlængelse af arbejdsugens fem dage, hvor vi fortsætter ræset.

For når vi har fri, er der jo lige tid til at give huset en tur med støvsuger og støvklud, der er lige et projekt ude i skuret, der skal gøres færdig, og er det ikke også på tide, at vinduerne bliver pudset?

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, viser, at omkring hver tredje af os ikke føler, at vi får koblet af i weekenden. Samtidig føler hver fjerde af os, at vi ikke får lavet de ting, vi har lyst til i weekenderne.

Vi er altså gået fra at kæmpe for vores ret til at holde fri til ikke længere at bruge og værdsatte den fritid. Måske vi skulle stoppe op og fejre de dage, som vores forældre, bedsteforældre og oldeforældre har kæmpet for. Måske vi skulle lære at nyde dem.

Kilde: historiedage.dk og dr.dk.

Spørg osKontakt os