Carsten G. Johansen

Gem mobilen og bliv ladet op

Du er vant til at holde øje med, om mobilen er opladet. Men hvis din egen energi skal oplades, skal du nogle gange lægge din smartphone væk. Så fungerer du også som et forbillede for dine børn.

”I min funktion har jeg altid fokus på sindet. Hvad svækker os, og hvad styrker os? Og noget, som kan være med til at svække vores mentale sundhed, er overdreven brug af smartphones.” 

Sundhedspsykolog Ditte Charles har selv en mobiltelefon. Hun prøver ikke at sige, vi skal afvise moderne teknologi. 

”Men det er gået så hurtigt på netop dette område, at vi måske ikke har haft tid til at forholde os til, hvilke dårligdomme der kan være forbundet med vores brug af mobilen,” siger hun. 

Forældre kender ikke søvn-risiko 

Psykiatrifonden har undersøgt, hvor mange børn der sover med mobil eller tablet i soveværelset. Det gjorde 58 procent af de 7-15-årige. 

”Forskning slår fast, at det forringer din søvn, når du sover med mobilen på natbordet. Alene det, at din hjerne har været påvirket af skærmen, før du sover, kan betyde en ringere søvn. Og dårlig søvn er lig med lavere energi og overskud næste dag i skolen,” siger Torsten Bjørn Jacobsen, der er formand for Psykiatrifonden og speciallæge i psykiatri.

Undersøgelsen viste også, at 57 procent af forældrene ikke mener, det havde nogen betydning for søvnen, når barnet sover med sin mobiltelefon. 

”Det var næsten det mest opsigtsvækkende. Men det understreger bare betydningen af, at vi voksne bliver mere opmærksomme på at forstå det apparat, vi bruger så meget tid med hver dag,” forklarer Torsten Bjørn Jacobsen.

Nærvær er det modsatte af smartphone 

I dag har vi alle mobiltelefon, og børn bruger mobilen til at dyrke deres sociale relationer. Så hvorfor overhovedet fokusere på tidsforbruget foran den lille skærm? 

”Mobilen kan på nogle punkter give et udmærket samvær, men den kan ikke give det samme nærvær som det fysiske møde. Og de fleste vokser af et nærvær, hvor man bliver set og mødt, som den man nu er. Nærvær fra nogle, som prioriterer at være sammen med og tilstede for netop dig,” siger Ditte Charles.

Mor og far kan gøre en forskel 

Jo mere, vi dyrker dette samvær, jo mere vil det smitte af på de sociale normer for at lade mobilen ligge, mener Ditte Charles. Men det starter med at sætte nogle rammer og tage en dialog med sine børn.

”I familien handler det ofte om, at de voksne tager en beslutning: Sådan gør vi hos os. Der er tid med mobil og tid uden mobil. Og det gælder også os selv! Samtidig kan det være en god ide at arbejde sammen med andre forældre, f.eks. i skoleklassen, om at lave nogle guidelines for, hvornår børnene bruger mobilen. Det kan være svært for det enkelte barn ikke at være med på de tidspunkter, hvor ”alle de andre” er på. Men det vil altså være godt, hvis mobilen kommer ud af soveværelset, så børnene kan få den søvn, de behøver,” siger sundhedspsykologen.

I Psykiatrifonden mener Torsten Bjørn Jacobsen, at hvis vi skal præge vores børn, så kommer vi længst med at være gode rollemodeller fremfor at sætte regler op.

”Vi skal have flere stunder uden mobiltelefoner – det kræver helt sikkert meget energi og vedholdenhed. Er man ikke et godt forbillede, så sker det ikke. Men lykkes man, vil man opleve at få mere nærvær med sin familie og sine venner.” 

Om: 6 gode råd til mobilforbrug

Sidste år kørte Psykiatrifonden en kampagne, der skulle udbrede viden om den negative indvirkning på børn, hvis de bruger mobilen i soveværelset. I den forbindelse er Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Psykiatrifonden netop kommet med en række anbefalinger til forældre.

1. Dit barn bør ikke bruge skærm op til sovetid

2. Undgå telefon og tablet i barnets soveværelset

3. Skab variation mellem skærmaktivitet og fysisk aktivitet

4. Interesser dig for dit barns online liv

5. Lav aftaler om skærmforbrug i familien

6. Vær et forbillede og vær opmærksom på dit eget skærmforbrug

Spørg osKontakt os