Mette Bernt

Fra tankemylder til stilletid

”Træk vejret bare lidt bedre og få det med det samme meget bedre”. Sådan lyder Lotte Paarups motto. Hun er åndedrætsekspert, og vi har bedt hende dele sin viden om åndedrættet, og hvordan det kan hjælpe os til at koble af, når vi holder fri.

Måske har du oplevet, at du virkelig ser frem til en fridag. Du glæder dig, men i det øjeblik, du har fri og bare skal slappe af, kører tankerne rundt i hovedet. Jeg skal huske at…, jeg skal også ringe til… og jeg må endelig ikke glemme at… Hvis du tager din fridag bogstavelig som en dag, hvor du ønsker at koble af, kan tankemylderet være det, der forstyrrer dig allermest. 

Når vi tager en pause og arbejder med åndedrættet, kan kroppen helt af sig selv skifte over til styring af det, der hedder det parasympatiske nervesystem. Et skifte, som gør, at vi oplever ro og også restituerer. Resultatet er, at vi automatisk får et roligere åndedræt, et lavere blodtryk, en lavere puls og mindre anspændte muskler. Kroppen udskiller færre stresshormoner, og hjernen skifter bølgeaktivitet, hvilket gør, at vi er mere i nuet, mærker os selv bedre og bliver mere nærværende i forhold til os selv og omverdenen. 

Men hvorfor er det, vi har brug for pauser, hvor vi kobler helt fra?

”Åh jo. Vi lever jo i en verden med et bombardement af kommunikation og stimuli, både fysisk og mentalt. Vi er faktisk ikke skabt til at håndtere så meget. Derfor er det livsvigtigt for os at have redskaber, der giver os ro nu og her, så vi kan balancere og give næring til at kunne lidt igen,” siger Lotte Paarup, der er indehaver af aandrættet.nu.

”Der er en stor meditativ effekt i åndedrættet. Vi har det altid med os, kan altid tage det op af lommen og kan altid benytte det. Ved at rette tankerne mod åndedrættet, som er en konkret fysisk ting, vil andet fordufte til periferien.”

Fem minutter som en start

Du behøver ikke et langt og skemalagt program for at komme i gang med at bruge åndedrættet til at få tankerne til at fordufte ud i periferien. Fem til ti minutter er nok som en start – ikke kun på din fridag, men gerne som en træning hver dag. 

”Jeg ser alt for mange praktisere at arbejde med åndedrættet uden helt at vide, hvad der sker i kroppen. Og så kan det være umådeligt svært at forbedre,” siger hun

Når du bliver mere trænet, kan du vælge at fokusere på vejrtrækningen i længere perioder. Du vil ret hurtigt opleve den ro og stilhed, det giver, når åndedrættet blot bølger i et beroligende tempo i din krop. Lotte Paarup anbefaler derfor, at man giver sig tid til at forstå åndedrættet, og hvordan man egentlig trækker vejret bedst. 

Øvelse

Kom godt i gang

Vil du skabe en mere vedvarende forandring, skal du som med al anden træning arbejde kontinuerligt med dit åndedræt. Kom godt i gang med tre lette trin, som du kan starte med at gentage i fem minutter. Hver gang du bliver forstyrret af dine tanker, vender du blot tilbage til at fokusere på dit åndedræt.

  1. Sæt dig godt til rette, stå et godt sted eller læg dig på gulvet. Ånd ud og ind gennem næsen.
  2. Lav billeder, hvor du f.eks. fylder kroppen med luft helt ned i maven. Forestil dig, hvordan din krop folder sig ud, når du ånder ind og bliver mindre, når du ånder ud.
  3. Forsøg at have en lang udånding. Du kan f.eks. tælle til fire, når du ånder ind og otte, når du ånder ud.

Find flere gode åndedrætsøvelser på aandedraettet.nu/lotte-anbefaler-denne-ovelse/

Spørg osKontakt os