Covid-19 har åbnet vores øjne

Mens meget holder lukket, holder naturen åbent.

Midt i pandemien har mange fået øjnene op for nye sider af hverdagen og livet med familien. Da første bølge ramte, og det meste af landet lukkede ned, opdagede mange glæden ved mere tid og nærvær til sig selv og familien, fordi man arbejdede hjemmefra. Omvendt har det for andre givet helt andre udfordringer som at skulle forholde sig døgnet rundt til familien eller savn af kolleger, men ligegyldigt, hvordan nedlukningen har påvirket dig, har naturen været en oasen for mange.

Jeg bor ved siden af en skov, som jeg tit løber og går tur i. Jeg har aldrig set så mange bruge skoven som i de første uger af nedlukningen i foråret 2020. Både Gallup og Naturstyrelsens egne tællere bekræfter, at besøgstallene i skovene er steget – nogle steder helt op til 160% sammenlignet med samme periode året før.1 

Hver fjerde har besøgt et naturområde, de ikke har besøgt før, og vi opholder os generelt mere i naturen, hvilket resulterede i, at Naturstyrelsen åbnede op for yderligere 77 statsskove til fri overnatning i telt, da mange shelterpladser var overfyldte.

De seneste års forskning på området viser også, at naturen og aktiviteter i naturen rent faktisk har en afstressende effekt på os. En stor undersøgelse kaldet ”Danskernes Friluftsliv”, som Friluftsrådet fik udarbejdet i efteråret 2017, viste blandt andet, at tre ud af fire danskere oplever, at friluftsliv øger deres livskvalitet. 84 procent oplever en effekt på deres psykiske velvære og humør. Samtidig siger 79 procent af de omtrent 10.000 adspurgte danskere, at de søger ud i naturen for at slappe af.”2 

Så det er ikke så mærkeligt, at jeg møder flere i skoven, end jeg plejer, for naturen virker som et åndehul i en svær tid.

Fra udgiverens perspektiv er naturen skabt af Gud til velsignelse og glæde for os mennesker. Om du bruger naturen til at søge efter Gud eller et rum for ro og fordybelse, vil jeg varmt anbefale naturen – den kan noget!

Om

Voresnatur.dk:
På hjemmesiden voresnatur.dk er der masser af inspiration at hente til oplevelser i naturen på egen hånd. Find opskrifter på vild mad, tips til at sejle i kajak og meget mere.

Udinaturen.dk:
På udinaturen.dk kan du finde et samlet kort over vandreruter, bålsteder, skove med fri teltning, parkeringspladser og meget mere.

NST.dk/naturguider:
På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde digitale guider med deltaljerede beskrivelser og tips til over 200 statslige naturområder.

1 https://naturstyrelsen.dk/nyheder/2020/maj/vi-bruger-naturen-mere-under-coronakrisen/
2 https://friluftsraadet.dk/oplevelser/find-ro-naturen

Spørg osKontakt os